جنگ غزه، تغییردهنده سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا
جنگ غزه، تغییردهنده سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا
دوشنبه 13 آذر 1402 - 08:47:21

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آمریکا دیگر آمریکای دهه 70 و 80 نیست، توان خود را از دست داده و دنیا هم تغییر کرده و کانون‌های جدید قدرت به وجود آمده‌اند.

تشدید درگیری‌ها میان نیروهای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی، وجود اختلافات داخلی این رژیم و همچنین اختلاف‌نظرها در مدیریت این جنگ با ایالات متحده که تا به امروز از آن حمایت تمام‌قد داشته، مباحث زیادی را درباره آینده این تحولات و به ویژه سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا مطرح کرده است. 

از سوی دیگر «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در آخرین اظهارات خود گفت «با دولت آمریکا درخصوص جنگ علیه غزه اختلافاتی وجود دارد اما در بسیاری موارد موفق شدیم آن‌ها را متقاعد کنیم». او گفته با «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا و رسانه‌های تاثیرگذار در این کشور هر روز تقریبا صحبت کرده و از آن‌ها خواسته بر افکارعمومی تاثیر بگذارند.

با این وجود، درون جامعه آمریکا نیز اختلاف دیدگاه‌های زیادی دیده می‌شود؛ برخی تغییر در سیاست منطقه‌ای ایالات متحده را مطرح کرده و برخی دیگر از نقش آفرینی متحدان منطقه‌ای آمریکا صحبت می‌کنند.
به درستی مشخص نیست بعد از پایان جنگ چه تغییراتی را به لحاظ سیاسی و ژئوپلیتیکی از سوی آمریکا خواهیم دید. علاوه بر این انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در پیش است و هنوز معلوم نیست بایدن با توجه به این اتفاقات چگونه عمل خواهد کرد؟

«علی بیگدلی» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از این‌که پس از پایان جنگ میان رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت، سیاست‌های آمریکا در منطقه غرب آسیا شاهد چه تغییراتی خواهد بود، گفت: در دوره اوباما، آمریکا خاورمیانه را رها کرد و بعد از آن متوجه شد که روسیه و به ویژه چین جایگزین ایالات متحده شده‌اند؛ از این رو دیداری که اخیرا رئیس‌جمهور چین در سانفرانسیسکو با بایدن داشت نشان داد که آمریکا تلاش می‌کند میزان امنیت در شرق آسیا را با وارد کردن چین به بازی جهانی افزایش دهد تا میزان تنش‌ها کاهش یابد.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین چه در دولت فعلی آمریکا و چه دولت بعدی، قطعا خاورمیانه اهمیت بیشتری خواهد داشت و شاهد تغییرات در ژئوپلیتیک و سیاست‌های منطقه‌ای هستیم، آمریکا دیگر آمریکای دهه 70 و 80 نیست، توان خود را از دست داده و دنیا هم تغییر کرده و کانون‌های جدید قدرت به وجود آمده‌اند. به همین دلیل می‌بینیم که آمریکایی‌ها ضمن این‌که در جنگ از رژیم صهیونیستی حمایت کرده‌اند اما در تلاش هستند تا جنگ گسترش نیابد و به نوعی آن را کنترل می‌کنند.

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در این مدت از طرق مختلف برای ایران پیام فرستاده‌اند که وارد جنگ نشود و مقامات هم به طور رسمی مواضع ایران را اعلام کردند، لذا تصور می‌کنم تاکنون بازیگری و سیاست خارجی ایران خیلی خوب بوده و همین سیاستی که در پیش گرفتیم را باید ادامه دهیم.

بیگدلی همچنین بیان کرد: سفر اخیر بلینکن به تل‌آویو هم برای این بود که اعلام کند قوانین جنگ رعایت شود و میزان تلفات غیرنظامیان کاهش یابد اما اسرائیل در شرایطی قرار دارد که نمی‌تواند جنگ را متوقف کند. در واقع شرایط داخلی رژیم صهیونیستی، فساد نتانیاهو و مسائل دیگر با اتفاق هفتم اکتبر شرایط را به سمتی برده که اسرائیل و شخص نتانیاهو بسیار تحت فشار قرار دارد و می‌کوشد امتیازی به دست آورد تا ناکامی‌ها را پوشش دهد. این‌که بعد از این قضایا چه می شود و آیا اسرائیل به اهدافش می‌رسد، کار سختی است و نمی‌توان دقیق پیش‌بینی کرد.

وی با اشاره به نوع واکنش کشورهای عربی منطقه در قبال غزه و وقوع جنگ میان نیروهای مقاومت فلسطین و اسرائیل گفت: کشورهای عربی واکنش بسیار ضعیفی داشتند. به نظر می‌رسد از مسئله فلسطین خسته شده‌اند. حتی بن‌سلمان در اولین بیانیه خود اعلام کرد که طرفین خویشتنداری کنند. به عبارتی کشورهای عربی دیگر مانند سال 1967 نیستند که بخواهند وارد جنگی شوند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره این که آیا بعد از جنگ شاهد همگرایی عربستان با رژیم صهیونیستی در منطقه خواهیم بود یا خیر، کما این که تا همین چند وقت پیش مذاکرات درباره عادی‌سازی روابط را به طور علنی اعلام کرده بودند، اظهار داشت: بعید است در رابطه عربستان و اسرائیل تغییری ایجاد شود لذا اصل قضیه از بین نرفته، زیرا بن‌سلمان به‌دنبال این است تا تغییرات اساسی در عربستان ایجاد کند و چاره‌ای ندارد که ضمن کاهش فشارهای امنیتی، اقداماتی را هم بر اساس اهداف پیش‌بینی شده انجام دهد.

وی در پایان یادآور شد: بعید نیست در آینده نزدیک روابط کشورهای عربی منطقه با اسرائیل نوع دیگری تعریف شود و در تمام این‌ها ژئوپلیتیک منطقه است که دستخوش تغییر خواهد شد.

انتهای پیام


http://sobhemelatnews.ir/fa/News/115192/جنگ-غزه،-تغییردهنده-سیاست‌های-منطقه‌ای-آمریکا
بستن   چاپ