بررسی تأثیر شایستگی فناوری اطلاعات بر چابکی سازمانی و نوآوری سازمانی
يکشنبه 19 دي 1400 - 11:25:07
صبح ملت نیوز

در بیمارستان ها حفظ مزیت رقابتی منوط به نوآوری است. بنابراین می توان گفت با توجه به اینکه اکثریت بیمارستان ها پژوهش محورند آنچه که بیمارستان های عصر حاضر به شدت به آن نیازمندند تا بتوانند در بازارهای پویا و پیچیده امروزی جایگاهی داشته باشند و برای خود کسب مزیت رقابتی نمایند، توان تولید خدمات جدید و منحصربفرد و قابل رقابت در بازارهای متغیر امروزی است(چوپانی، 1391).  با توجه به تغییر سریع جوامع به علت دانش و تکنولوژی، تغییر نگرش ها و نیازهای مردم، تغییر در روابط انسانی، و تغییر در تمام جنبه های زندگی و تمدن سبب پیدایش تغییرات زیادی در سازمان ها شده است. این پیشرفت و تغییر نیاز به دانش و آمادگی کافی از جانب مدیران سازمان ها برای هماهنگی با سیستم های در حال تغییر دارد. آن ها باید قادر باشند نگرش پرسنل ،تکنولوژی، ساختار و به طور کلی، کل سازمان خود را در صورت لزوم برای هماهنگی با سیستم های مربوطه و بالاخص سیستم فراتر یعنی جامعه تغییر دهند. مطالعه جریان تغییر، تغییر سازمانی، تغییر اجتماعی، مقاومت در مقابل تغییر یا پذیرش آن و غیره برای مدیران به عنوان عاملان تغییر مفید خواهد بود. امروزه ضرورت  تغییر و نوآوری در سازمان ها، به خصوص در مؤسسات دولتی، شناخته شده، اما در بسیاری از کشورهای در حال توسعه هنوز نقش و اهمیت این موضوع روشن نشده است. تغییر و نوآوری جزء طبیعت زندگی اجتماعی انسان بوده و طی دوره اخیر، این پدیده با سرعتی بسیار زیاد و در تمام زمینه ها ایجاد شده است، آنچه تازگی دارد شناخت و اهمیت و به کارگیری آن به طور وسیع و به خصوص در سازمان های پویا در رابطه با محیط است. امروزه ضرورت ایجاد تغییر و نوآوری شناخته شده و هیچ مدیری نمی تواند به مدت طولانی نسبت به نوآوری بی توجهی نشان دهد و واقعیت این است که وجود تغییر در بیمارستان مشهود است و مدیران باید با شهامت، نوآوری ها را بپذیرند و بدانند که هستی نظام سلامت وابسته به تغییر و نوآوری است (اردشیرپوری، 1394).

تأثیر شایستگی فناوری اطلاعات بر چابکی سازمانی و نوآوری سازمانی در بیمارستان مرکز طبی کودکان  از جمله اهدافی است که این پژوهش به بررسی آن می پردازد.

کرمی و همکاران(1396) در پژوهشی با عنوان « تأثیر فن‌آوری اطلاعات بر چابکی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی» به این نتایج دست یافتند که بین فن­آوری اطلاعات با چابکی کتابخانه رابطه­ی معنادار وجود دارد و همبستگی بین تک تک متغیرهای مستقل و وابسته در حد مطلوب بود، همچنین تمامی فرضیه­های پژوهش با توجه به نمونه­های اخذ شده مورد تأیید واقع شدند؛ بنابراین می توان گفت که بین تأثیر استفاده از فن‌آوری اطلاعات بر چابکی سازمان رابطه وجود دارد و با توجه به این تأثیر می­توان گفت استفاده از فن‌آوری اطلاعات می‌تواند موجب سرعت، پاسخ‌گویی، شایستگی و انعطاف‌پذیری شود. استفاده از مکانیزم­های فن‌آوری اطلاعات می­تواند سیستم را قادر چابکی بیشتر کند و در نتیجه خدمات بهینه گردد.

خدابخشی و همکاران(1395) در پژوهشی به بررسی «تأثیر فناوری اطلاعات در چابکی سازمان‌های تولیدی و خدماتی» پرداختند و  یافته های تحقیق نشان می دهد که فناوری اطلاعات در ارتقای چابکی سازمان های تولیدی و خدماتی اثر شایان توجهی دارد. در همین زمینه، از میان چهار متغیر چابکی سازمانی بررسی شده، به کارگیری فناوری اطلاعات بیشترین تأثیر را در متغیر ارتقای شایستگی سازمانی دارد.

توره و خلیلی (1395) در پژوهشی به بررسی « ارتباط فناوری اطلاعات و چابکی سازمانی مطالعه موردی: بانک کشاورزی مهاباد» پرداخت و بین فناوری اطلاعات و چابکی سازمانی در بانک کشاورزی مهاباد رابطه وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین فناوری اطلاعات و پاسخگویی و سرعت و شایستگی ارتباط وجود دارد. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که بین فناوری اطلاعات با انعطاف پذیری در بانک صادرات مهاباد رابطه وجود ندارد.

امیری (1395) در پژوهشی با عنوان « رابطه بین چابکی سازمانی با نوآوری مدیران مدارس زاهدان» به این نتایج دست یافتند که ضرایب همبستگی بین چابکی سازمانی و سه مولفه‌ی آن: آمادگی رویارویی با تغییرات، ارزش قائل شدن برای دانش‌ها و مهارت‌های انسانی و مشارکت به ترتیب 625/0، 485/0، 46/0، 454/0 بود. هم چنین نتایج رگرسیون نشان داد که متغیر چابکی سازمانی 4/39 درصد از واریانس نوآوری سازمانی مدیران را تببین می‌کند .از این رو می‌توان نتیجه‌گیری کرد که با چابک‌سازی سازمان‌ها، میزان نوآوری سازمانی افزایش پیدا می‌کند.

جنیدی جعفری و نیلی پور طباطبایی(1394) در پژوهشی تحت عنوان « شایستگی های متمایز فناورانه و یادگیری سازمانی: تأثیرات آن بر نوآوری سازمانی درجهت بهبود بخشیدن به عملکرد سازمانی موردمطالعه: بانک ملت» به این نتایج دست یافتند که 1) حمایت مدیریت ارشد تأثیر مثبتی بر ایجاد مهارت های فناوری، شایستگی های متمایز فناورانه و یادگیری سازمانی دارد.شایستگی های متمایز فناورانه و یادگیری سازمانی، مستقیم یا غیر مستقیم از طریق نوآوری سازمانی، تأثیر مثبتی بر عملکرد سازمانی می گذارند.

مهرجو(1395) در پژوهشی با عنوان « بررسی رابطه هوشمند سازی مدارس و نوآوری سازمانی با چابکی سازمانی در مدارس متوسطه هوشمند شهرستان خرم‌آباد» به این نتایج دست یافت که بین هوشمند سازی مدارس و چابکی سازمانی با میانجیگری نوآوری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین دو متغیر هوشمند سازی مدارس و نوآوری سازمانی با مولفه‌های چابکی سازمانی (سرعت، شایستگی، پاسخگویی و انعطاف‌پذیری) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

قلیچ لی و همکاران (1393) در پژوهشی به بررسی« مطالعه ارتباط بین خلق دانش، نوآوری مبتنی‌بر فناوری و چابکی سازمانی (مورد مطالعه: شرکت فولاد آلیاژی ایران)« پرداختند و نتایج این تحقیق نشان میدهد که خلق دانش بر چابکی سازمانی تاثیر مثبت دارد و نوآوری مبتنی بر فناوری یکی از راه های تاثیر دانش تازه خلق شده بر چابکی است.

عموهادی و اعتباریان (1393) در پژوهشی تحت عنوان « تأثیربه روز بودن فناوری اطلاعات در چابکی سازمانی» به این نتایج دست یافتند که به روز بودن فناوری اطلاعات با چابکی سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارد و می تواند چابکی سازمانی را پیش بینی کند. همچنین بخش دیگر نتایج نشان داد به روز بودن فناوریاطلاعات با چهار بعد پاسخگویی، سرعت، شایستگی و انعطاف پذیری چابکی رابطه مثبت و معناداری دارد و می تواند این ابعاد را پیش بینی کند. به صورتی که با افزایش یک واحد به روز بودن فناوری اطلاعات در سازمان، 1/777 واحد چابکی را افزایش دهد.

فتحیان و شیخ (1390) در پژوهشی با عنوان « بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر چابکی شرکت های کوچک و متوسط» به این نتایج دست یافتند که  فناوری اطالعات نقش مهمی را در چابک نمودن این شرکت ها ایفا می کند.



فاطمه مقدسی[1]



[1] فارغ التحصیل کارشناسی ارشد ، رشته مدیریت دولتی، گروه مدیریت ،دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد تهران مرکز،تهران،ایران fmoghadasi91@gmail.com

 

 



http://sobhemelatnews.ir/fa/News/85981/بررسی-تأثیر-شایستگی-فناوری-اطلاعات-بر-چابکی-سازمانی-و-نوآوری-سازمانی
بستن   چاپ