بزرگنمایی:
غذای سنتی بورونی "صندلی سلطون"
بورانی در گروه پیش غذاها جای می گیرد و اصلیت ایرانی دارد. البته در کشورهای حاشیه ی مدیترانه و بخصوص ترکیه انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده می شود. در شمال آفریقا نیز پیش غذاهایی به نام بورانی وجود دارد. ۱
بورانی در کشور ایران بیشتر در شهر های شمالی مانند گیلان و همچنین در کرمانشاه و خوزستان نیز طبخ می شود و انواع مختلفی دارد. مانند: بورانی اسفناج ، بورانی بادمجان ، بورانی کدو ، بورانی لبو و... .
غذای سنتی بورونی "صندلی سلطون"
بورانی در گروه پیش غذاها جای می گیرد و اصلیت ایرانی دارد. البته در کشورهای حاشیه ی مدیترانه و بخصوص ترکیه انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده می شود. در شمال آفریقا نیز پیش غذاهایی به نام بورانی وجود دارد. 1
بورانی در کشور ایران بیشتر در شهر های شمالی مانند گیلان و همچنین در کرمانشاه و خوزستان نیز طبخ می شود و انواع مختلفی دارد. مانند: بورانی اسفناج ، بورانی بادمجان ، بورانی کدو ، بورانی لبو و... .
در واقع بورانی ، مخلوط سبزی های پخته همراه با ماست است که به عنوان غذای اصلی یا فرعی مصرف می شود.2
ولی بورانی در دزفول که یکی از شهرهای خوزستان است با ، باقلا پخته می شود و از غذاهای سنتی و اصیل این شهر(دزفول) محسوب می شود.
مواد تشکیل دهنده ی این غذا "باقلا ، سیر ، لیمو عمانی ، نمک ، فلفل و زرد چوبه" است .
طرز تهیه آن به این صورت است که ابتدا باقلا را پوست کنده و با مقداری آب می پزند و در حین پخت به آن سیر اضافه می کنند و در انتها به آن مغز لیمو عمانی یا آب نارنج و نمک و فلفل و زرد چوبه می افزایند و هنگامی که خوب پخته شد آن را با گوشت کوب می کوبند تا کاملاً له و صاف شود .
این غذا معمولا در فصول گرم سال طبخ می شود و بسیار خوشمزه و مقوی است و طرفداران بسیاری دارد .نام دیگر این غذا "صندلی سلطون" می باشد.
آیا در قرآن توجه ای به حبوبات شده است؟
در جواب به این سوال جواب مثبت است بله در آیه 61 سوره مبارکه بقره از بقل(سبزیجات)، قثار(خیار)، فوم(گندم)، عدس(عدس) و بصل(پیاز) نام برده شده است.
...من بَقلِها و قِثائِها و عَدَسِها و بَصَلِها...
عنوان "بقولیات" از اسم یکی از محصولات آن یعنی "باقلا" گرفته شده است.
این گیاهان به خانواده بقولیات (سبزی ها) تعلق دارند و شامل گیاهان علفی یکساله و دائمی و درختچه ها و بیشه زاران و درختان می شود.
از مشهورترین محصولات این خانواده (سبزی ها) میتوان به "باقلا ، نخود فرنگی ، لوبیا سبز ، ماش ، سویا ، نخود ، عدس و ..." اشاره کرد.3
جهت مطالعه در خصوص غذاهای سنتی شهرستان دزفول می توان از دو منبع معرفی شده ذیل بهره بجوئید.
:کتاب آشپزی روناش، پدید آوران: فروغ السادات نقیبی رکنی و سید علی محمدی زاد
2:کتاب دزفول شهر کهن (آشپزی سنتی-آداب و رسوم غذایی) مؤلف: مهناز شابزاز
تحقیق از:
مریم آمری، دانشجوی کارشناسی دانشکده اصول دین شهرستان دزفول
ویراستار : نسرین زرگر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1:سایت persianv.com
2:سایت wikipedia.org
3: قرآن کریم و سایت تبیان
تصویر از سایت های اینترنت برداشت شده است