آخرین مطالب

علیرضا لبش عنوان کرد برگزاری «هفته کتاب» در سال فوتبال؟!

علیرضا لبش عنوان کرد برگزاری «هفته کتاب» در سال فوتبال؟! فرهنگی - سیاسی - اجتماعی - صدای مردم

علیرضا لبش عنوان کرد برگزاری «هفته کتاب» در سال فوتبال؟!

  بزرگنمایی:
علیرضا لبش که معتقد است کتاب به تبلیغ نیازی ندارد، با انتقاد از تبلیغاتی که به گفته او بازخوردشان برای کتاب منفی است می‌گوید: در مملکتی که سال فوتبال داریم و کل سال‌مان به فوتبال و چیزهای عامه‌پسند این شکلی می‌گذرد، «هفته کتاب» به چه دردی می‌خورد؟!

علیرضا لبش که معتقد است کتاب به تبلیغ نیازی ندارد، با انتقاد از تبلیغاتی که به گفته او بازخوردشان برای کتاب منفی است می‌گوید: در مملکتی که سال فوتبال داریم و کل سال‌مان به فوتبال و چیزهای عامه‌پسند این شکلی می‌گذرد، «هفته کتاب» به چه دردی می‌خورد؟!

این شاعر و نویسنده طنز هم‌زمان با «هفته کتاب» در گفت‌وگو با ایسنا، درباره نگاه مناسبتی به کتاب، افراط در پرداختن به آن در ایام خاصی مثل «هفته کتاب» برخلاف دیگر روزهای سال و همچنین جایگاه کتاب در رسانه‌ها اظهار کرد: باید اجازه بدهند کتاب کار خودش را انجام دهد. صداوسیما و رسانه‌های این شکلی وقتی به کتاب می‌پردازند، کار را خراب می‌کنند. صداوسیما کتاب را در حد برنامه‌های «سطحی» خودش پایین می‌آورد. مثلا برنامه‌ای ساخته‌اند به نام «کتاب‌باز» که اصلا اسم برنامه «نامناسب» است. مگر کتاب، بازی است؟ کارشناسانی که این برنامه می‌آورد و کتاب‌هایی که معرفی می‌کند، بیشترشان «نامناسب»، «سطحی» و «سانتیمانتال» هستند. تا جایی که کارشناس برنامه حتی بلد نیست از روی «شاهنامه» بخواند. این نمایه کتاب در رسانه‌های ماست که نه کتاب و نه نویسنده را می‌شناسند و نه بلندند که چطور کتاب را بخوانند. پس بهتر است که اصلا به کتاب نپردازند.

او با بیان این‌که کتاب یک مقوله تفکری و غیرعامه‌پسند است گفت: جای کتاب در فضای مجازی و رسانه‌های این‌چنینی که به «مسائل عامه‌پسند و سانتیمانتال» می‌پردازند و بیشتر به فکر مشتری و مخاطب خودشان هستند، نیست. کتاب رسانه خاصی است و خودش مخاطبانش را دارد. هر چند که با این «تبلیغات منفی» همین چند کتابخوان را هم می‌پرانند، یعنی نه تنها مثبت نیست بلکه بازخورد آن منفی است.

لبش افزود: کاش تمام ارگان‌های دولتی دست از سر کتاب بردارند. کتاب موجود مظلومی‌ است که عده‌ای در ظاهر حامی و سرپرست پیدا کرده و آن‌ها هم می‌خواهند از این موجود مظلوم «سوء‍‌استفاده» کنند. در انتها این می‌شود که کتابخوانی روزبه‌روز کم‌تر و کم‌تر می‌شود.

این طنزپرداز همچنین با انتقاد از کتاب‌هایی که در برنامه‌ها و مسابقه‌های تلویزیونی معرفی می‌شوند اظهار کرد: بحث دانایی، اندیشه و جهان‌بینی کتاب خیلی مهم است. اما این‌ها کتاب‌هایی را معرفی می‌کنند که اندیشه و جهان‌بینی ندارند و تهی و عامه‌پسندند. کتاب‌های عامه‌پسند که خودشان طرفدار و خواننده دارند و به تبلیغ نیاز ندارند. این افراد با این روش می‌خواهند فقط خودشان را نشان می‌دهند و یک‌سری کتاب‌های مظلوم هم این وسط تلف می‌شوند. 

علیرضا لبش سپس گفت: ما و جمعی از دوستان در ابتدای دولت آقای روحانی نامه‌ای نوشتیم مبنی بر این که ممیزی کتاب را بردارند، اما اثری نداشت. در این مملکت که کسی کتاب نمی‌خواند، بالاخره ممیز کتاب باید پولی ببرد و کارش را انجام دهد. یکی از دلایلی که مردم کتاب نمی‌خوانند، همین ممیزی‌ها است. دیگر به کتاب اعتمادی نیست، همان‌طور که به سینمای ممیزی‌شده هم دیگر اعتمادی نیست، این‌ها باعث می‌شود که کتاب خوانده نشود. اگر می‌خواهند فرهنگ کتابخوانی ترویج پیدا کند، این راهش نیست. این بیشتر فرهنگ کتاب‌نخوانی را ترویج می‌دهد. راهش این است که ممیزی‌ها را بردارند و اجازه بدهند کتاب و نویسنده حرف خودشان را بزنند و جایزه‌های خصوصی و نشریه‌های مستقل کار خودشان را انجام دهند؛ چیزی که حالا نداریم. با فضای دولتی این‌چنینی هم صرفا با بحث «تبلیغات و پروپاگاندا» مواجهیم و نه بحث توسعه کتابخوانی.

او که معتقد است اصلا کتابخوانی به تبلیغ نیازی ندارد، بیان کرد: تبلیغ برای پفک و چیپس است، برای کتاب نیست. کتاب نیازی به تبلیغ ندارد. اما به‌نظرم کسی اصلا به این مسئله توجه نمی‌کند. مسئله امروز آدم‌ها و سیاست‌گذاران این مملکت اصلا کتاب نیست. نمایشگاه کتاب تعطیل شد، هیچ اتفاقی نیفتاد چون اتفاقی هم نبود که بیفتد. کتاب سال‌ها پیش یک اتفاق بود اما آن‌قدر که در این چندساله، کتاب را تضعیف کردند، دیگر اتفاق نیست، دیگر چاپ شدن یک کتاب اتفاق خاصی محسوب نمی‌شود. دیده‌ام کمپین‌هایی در فضای مجازی برای معرفی کتاب راه افتاده‌اند که این‌ها هم «مسخره‌بازی» است. کتاب با این «مسخره‌بازی‌ها» ارتباطی ندارد. کتاب یک مقوله جدی است و با این‌ها شان کتاب را پایین می‌آورند. شاید در ظاهر این باشد که کتاب را تبلیغ می‌کنیم اما کو؟ صرفا یک‌سری آدم‌ لیست‌هایی از «کتاب‌های سانتیمانتال» دوستان‌شان را منتشر می‌کنند که همان دوستان هم این کتاب‌ها را نمی‌خوانند. این‌ها به عامه مردم ربطی ندارد. عامه مردم گرفتار گوشت، تخم‌مرغ، بورس، سکه، طلا و انتخابات امریکا هستند. وقت و حوصله‌ای این‌که کتاب بخوانند ندارند.

لبش سپس به این‌که بستر جامعه ما بستر آماده‌ای برای کتابخوانی نیست اشاره کرد و گفت: کتاب خواندن یا نخواندن سه ضلع دارد؛ ناشر، نویسنده و مخاطب. وقتی کتابی خوانده نمی‌شود، هم نویسنده‌اش نویسنده و هم ناشرش ناشر و هم مخاطبش مخاطب نیست. در این میان تبلیغاتی هم وجود دارد که وضع را خراب و خراب‌تر کند. من اصولا با این مناسبت‌های «هفته کتابخوانی» مشکل دارم. این یعنی کتاب را فقط همان هفته بخوانیم؟ ما به جای این کارهای تبلیغاتی لحظه‌ای و رزومه‌پرکن برای مدیران، بهتر است که به فکر کارهای ریشه‌ای‌تر باشیم.

این شاعر ادامه داد: ما برای نوجوانان هیچ کاری نمی‌کنیم تا وقتی بزرگسال شدند، بیش از این‌که برای فضای مجازی و دیگر چیزها وقت بگذارند، برای کتاب بگذارند. ساختن قشر کتابخوان نیاز به این دارد که ما برنامه ریشه‌ای‌تر اجرایی کنیم. 40 سال است که «هفته کتاب»، جایزه و جشنواره کتاب داریم اما کدام یک باعث شده تا اوضاع کتاب بهتر از قبل باشد؟ این‌ها نتواسته‌اند کاری کنند. فوتبال ما خبرسازتر از همه چیز است. در حال حاضر اقتصاد فضای کتاب ضعیف است. امروزه ناشر دیگر دست و دلش به کار نمی‌رود چون پول کاغذ را هم ندارد. به جای این‌که ناشر و نویسنده‌مان را توانمند کنیم تا کتاب خوب به مخاطب عرضه کنند هر روز آن‌ها را ناتوان‌تر می‌کنیم و سنگ‌های بیشتری جلو پای آن‌ها می‌اندازیم.

او سپس بیان کرد: مسئولان ما این سال‌ها فضاهای بی‌فرهنگی تولید کرده‌اند که فضاهای فرهنگی مثل کتاب را خورده و از بین برده است. در رسانه‌های‌مان از صبح تا شب برنامه فوتبالی داریم. چقدر برنامه کتاب داریم؟ البته که بهتر است همین یکی را هم نداشته باشیم. وقتی رسانه ما فقط یک برنامه کتاب دارد، به یک‌سویه‌نگری، «رانت» و «انحصار» منجر می‌شود. حالا این «انحصار» ایجاده شده، وقتی اجازه داده نمی‌شود که برنامه‌های دیگری برای کتاب با فضای آزادتری برگزار شود. ما جلسات نقد کتاب داشتیم که همه تعطیل شدند و دیگر جلسات نقد کتاب مستقل هم نداریم. یک‌سری برنامه در فرهنگسراها و حتی خانه کتاب داشتیم که تقویت نشدند و همه از بین رفتند. حالا «هفته کتاب» به چه دردی می‌خورد؟ در مملکتی که سال فوتبال داریم و کل سال‌مان به فوتبال و چیزهای عامه‌پسند این شکلی می‌گذرد، «هفته کتاب» به چه دردی می‌خورد؟! در این هفته هم چند نفر در جلساتی راجع‌به موضوعاتی که به دردی نمی‌خورد، صحبت می‌کنند و تخفیفاتی هم برای کتاب می‌گذارند که با وضعیت موجود هیچ کمکی نمی‌کند. کتاب به حمایت و تبلیغ نیاز ندارد. فقط باید اجازه دهند راه خودش را برود و دست از سرش بردارند. «از طلا بودن پشیمان گشته‌ایم/ مرحمت فرموده ما را مس کنید»؛ هیچ کار دیگری نیاز نیست انجام دهید، اجازه دهید اهالی فرهنگ، هنر و کتاب و نویسندگان خودشان راه‌شان را بروند، نه «هفته کتاب» می‌خواهیم و نه تبلیغات؛ فقط دست از سر ما بردارند.

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

پاکستان: هیچ نظامی یا غیرنظامی ایرانی هدف قرار نگرفتند

رئیس‌جمهور در دیدار اقشار و منتخبین شهرستان فیروزکوه: دولت به دنبال اولویت‌بندی کمبودها و مشکلات و سپس حل آن‌هاست

پیام مهدی طارمی برای مردم فلسطین

امیرعبداللهیان: هیچ تعارفی با طرف‌های تروریستی در پاکستان و عراق نداریم

اقدام دولت برای حمایت از مستمری‌بگیران

بهره‌مندی هنرستانیها از یک ماه کسری خدمت «سربازی»

یارانه یک میلیونی برای کودکان دارای اختلال رشد 5 دهک اول/ارزیابی 3 ماهه وضعیت رشد کودکان

وزیر دفاع : روسیه باید موضوع تمامیت ارضی ایران را رعایت کند

پالایشگاه‌های چینی برای خرید نفت ارزان راه افتادند

بازار سرمایه و کنترل تورم و نقدینگی و رشد تولید به قلم دکتر جواد درواری

تدوین تله فیلم *خط قرمز*به تهیه کنندگی عباس جاهد در استان اردبیل به پایان رسید

توافق نهایی با هند برای توسعه بندر چابهار

گزارش شرکت مالک نفت‌کش توقیف‌شده آمریکایی از وضع سلامتی گروه کارکنان آن در ایران

در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه هند امیرعبداللهیان اعلام کرد: هشدار ایران به آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی

از سرگیری مرمت پل‌بند تاریخی لشکر شوشتر

امیرعبداللهیان: محاسبه رژیم اسراییل در مورد حماس غلط بود/ به نیروهای مقاومت دستور نمی‌دهیم

مرگ دانشمند ایرانی در یک حادثه

ثبت بالاترین مقدار تولید نفت ایران پس از تحریم‌ها

حذف یارانه تعدادی از یارانه بگیران در دی ماه/ ماجرا چیست؟

تراکتور به دور از حواشی به سمت موفقیت

مصرف سرانه نان در کشور سالی 170 کیلوگرم؛ نان ناسالم چه بلایی سر بدن می‌آورد؟

ویتامین‌ها از طریق مکمل‌ها تأمین نمی‌شوند

ابطال شرط سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان از سوی دیوان عدالت اداری

ارتش آمریکا: 16 نقطه یمن را هدف قرار دادیم

آیا شما یک آدم سمّی هستید

واکاوی یک تراژدی / نابغه ای در لجنزار

آغاز جلسه دادگاه لاهه برای پرونده نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه

ارتش یک نفتکش آمریکایی را در دریای عمان توقیف کرد

همدان پایتخت گردشگری آسیا شد

مدیرعامل مرکز مبادله طلا و ارز خبر داد تخصیص اسکناس کشور مبدأ به مسافران تا عید نوروز

طرح آمریکا برای منطقه «بعد از جنگ غزه» با همکاری عربستان

فرصت 2 ماهه بانک مرکزی برای کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی

اولین نشست کمیته فلسطین APA رئیس پارلمان کشورهای عربی: ساکنان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی شریک جرم هستند

استارت پروژه «نبیل باهویی ٢» با حضور برانکو

وزیر کشور: انفجار تروریستی در کرمان خارج از رینگ حفاظتی مراسم بود

ادغام تعرفه رای دو انتخابات 1402

211 شیء تاریخی ایران در چین

طرح جامع مدیریت دریاچه نمک به تصویب رسید مخبر: دولت با جدیت به دنبال حل مشکلات حمل و نقل عمومی است

رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم قم: دشمن سیاست «بیرون کشاندن مردم ایران از صحنه» را پیگیری می‌کند

تعلیق از خدمت 4 کارمند شهرداری دزفول

آخرین وضعیت ثبت‌نام در کاروان‌های حج

استفاده از معلم آقا در دبیرستان‌های دخترانه؛ نیازمند مجوز/ تعیین تکلیف مدیران زن مدارس پسرانه

ماجرای ارسال پیامک برای متقاضیان شیرخشک

دبیر هیات بادبانی استان هرمزگان: گسترش گردشگری ورزش‌های دریایی در هرمزگان یک ضرورت است

آغاز دور جدید گرانفروشی بلیت هواپیما؛ بلیت هواپیما به نرخ مصوب نیست

قوه قضاییه: حکم بخش دوم پرونده هواپیمای اوکراینی صادر شد/ متهم ردیف اول بازداشت است

کشف شیشه و هیروئین از یک خودروی سواری در هندیجان

بارورسازی ابر‌ها برای کشوری وسیع همچون ایران اجرایی و عملی نیست

کنعانی: مسئله دریای سرخ معلول است؛ علت نیست/ تدوین سند همکاری با روسیه در گام‌های نهایی است

اختلاف نظر درباره بدهی 100 میلیارد دلاری